Navigace Garmin GPSMAP 62stc

V létě jsem si pořídil navigaci Garmin GPSMAP 62stc na motorku a kolo. Navigace umožňuje přípravu trasy dopředu a jet podle ní a ta trasa nemusí být vůbec po veřejných komunikacích… Případně s použitím TOPO mapy je možné navigovat i po polních a lesních cestách. Navigace je vodotěsná, určená pro venkovní použití. Funguje na dvě tužkové baterky a vydrží na ně v pohodě celý den. Navigace nemá dotykový displej a dá se pohodlně ovládat v rukavicích. Technickou specifikaci lze nalézt na webu výrobce.

62stc

Programy v počítači

Získání software

Níže uvedené programy lze většinou stáhnout v poslední verzi z webu Garminu. Pokud chcete ale program v nějaké starší verzi nebo program již nepodporovaný, je to na oficiálním webu nemožné. Naštěstí existuje neoficiální archiv programů na webu http://www.gawisp.com/perry/macintosh/ odkud si stáhnete i hodně staré verze.

BaseCamp

BaseCamp je základní software pro práci s navigací v počítači. Program umožňuje offline provoz – plnohodnotnou práci nemusíte být připojeni k Internetu, akorát pak nebudou fungovat některé doplňkové funkce jako je vyhledávání některých druhů bodů zájmu nebo “adventures” na webu Garminu.

Jak pracovat s programem BaseCamp je docela dobře popsáno na wiki garminbasecamp.wikispaces.com.

Screen Shot 2013 09 02 at 23 07 35

MapManager

Nástroj pro základní správu – instalaci, odinstalaci a odemknutí map v počítači.

Screen Shot 2013 09 02 at 23 00 26

Pokud byste měli problém s mapou a potřebovali ji přeinstalovat, můžete ji i normálně promazat ručně v daném adresáři.

MapInstall

Pro instalaci map do navigace používám program MapInstall. Když připojíte navigaci (platí pro GPSMAP 62 řadu, pro starší ne) s vloženou kartou, nahraje MapInstall mapy ve formátu co mapa to samostatný soubor. Jenže nahrávání takhle chvilku trvá, kopíruje to rychlostí cca 2MiB/s.

Co mapa to soubor:

dw1911:CZ tsunami$ ls -la Garmin/
total 1139776
drwxrwxrwx 1 tsunami staff 32768 2 zář 22:42 .
drwxrwxrwx@ 1 tsunami staff 32768 31 pro 1979 ..
-rwxrwxrwx 1 tsunami staff 87113728 2 zář 22:42 ATLAS Czech 2013 NT.img
-rwxrwxrwx 1 tsunami staff 171311104 2 zář 22:41 CzechRep_by_Dave_Luv.img
-rwxrwxrwx 1 tsunami staff 325058560 2 zář 22:46 TOPO Czech PRO 2013.img

Pokud připojíte uSD kartu přes čtečku přímo do počítače, dostanete se na mnohem rychlejší přenos dat (6-10MiB běžně podlet typu karty), ale MapInstall nahraje mapy starým stylem – nacpe to do souboru “gmapsupp.img” tak jak to používá například starší navigace řady GPSMAP 60.

Náhrada originálního gmapprom.img vlastní mapou

Tento způsob má velkou nevýhodu, při každém přidání nové mapy to původní soubor gmapsupp.img smaže a vytváří nový. Na druhou stranu jsem tento soubor gmapsupp.img využil pro náhradu předinstalované turistické neroutovatelné mapy Evropy za routovatelnou “City Navigator Europe NT 2014.1”. Původní soubor gmapprom.img jsem z navigace zazálohoval na počítač a soubor gmapsupp.img z karty ze čtečky přesunul do navigace pod názvem gmapprom.img. Turistická mapa mi je totiž lehce k ničemu – po Evropě chci routovat po silnicích 🙂 

Screen Shot 2013 09 02 at 22 59 11

Screen Shot 2013 09 02 at 22 59 36

Montáž navigace na motorku

Přímo k navigaci je možné pořídit od Garminu držák na řidítka, který se připevní stahovacími páskami. Pro použití na silnici to je asi OK, ale do terénu bych se bál, že mi navigace odletí. Chvíli jsem tak navigaci vozil na motorce, ale po pořízení Touratech držáku jsem tohle odmontoval a dám to na kolo.

648

Touratech držák

Touratech vyrábí pro držáky na různé navigace, držák pro řadu GPSMAP62 dělá ve dvou verzích – obyč a zamykatelnou. Mám zamykatelnou verzi, aspoň nemusím sundávat při každé zastávce navigaci z držáku – na dlouhou pauzu kdy nejsem u motorky ji sundám, ale když si dám pauzu a motorku opouštím na chvíli nebo sedím někde dál, tak je to tak pohodlnější.

K držáku je třeba koupit/udělat hrazdu na kterou se přichytí. Použil jsem hrazdu přímo od Touratech pro mojí motorku, nechtělo se mi nic vyrábět. Dal jsem ji na místo pro navigaci určené – nad palubní desku přímo za štít. Touratech hrazda na LC8 je nastavitelná a můžete si ji po namontování různě posouvat dopředu, dozadu nahoru i dolů.

2013 08 24 10 24 01 HDR

2013 08 24 12 29 51

Je víc způsobů jak přidělat navigaci na motorku (RAM držák na řidítka apod.), touratech držák a hrazdu jsem zvolil z důvodu dobrých referencí od ostatních majitelů navigací.

Tipy pro používání navigace

Tipy na reset, diagnostické obrazovky a pod. http://garmingpsmap.wikispaces.com/Miscellaneous

Firmware

U Firmware v navigaci je možné bezpečně provádět upgrade i downgrade.

Oficiální update

Oficiálních způsobů jak provést aktualizaci firmware v navigaci je víc. Jeden z nich je přes web my.garmin.com, další na výzvu z BaseCampu nebo třeba programu Garmin Express. Aktualizace touto cestou vám vždy nahraje poslední verzi firmware. Při aktualizaci nejsou poškozeny mapy, POI a trasy, ale může se stát, že uložená konfigurace navigace (rozložení menu, výchozí hodnoty) bude resetována a bude třeba provést nové nastavení.

Ruční změna firmware

Pokud se objeví bug v nové verzi firmware, je často lepší provést downgrade. Downgrade nebo obecně změna firmware na nějakou konkrétní je vždy ruční operace.

Stáhněte firmware požadované verze pro vaši navigaci z webu –http://www.gawisp.com/perry/gpsmap62_64_78/. Pozor na výběr verze firmware – navigace s foťákem (stc) mají jiný firmware než běžná navi.

Stažený soubor (např. GPSMAP62sc_62stc_WebUpdater__400.gcd) nakopírujte na navigaci do adresáře Garmin jako soubor gupdate.gcd, navigaci korektně odpojte od počítače a zapněte. Při startu bude provedena změna firmware.

Na mé navigaci 62stc se projevuje bug kdy se navigace sama vypne při výběru navigování podle připravené trasy – poslední použitelné verze kdy se bug neprojevuje je 3.10 pokud chcete používat češtinu a 3.40 pokud použiváte anglické prostředí. Chybu jsem nahlásil Garminu a čekám a čekám a čekám… (až to opraví, jinak budu asi stále u firmware verze 3.40).

Ukázka chyby:

62stc with firmware ver 3.90

Oprava chyby:Měl jsem nedávno “okno” v používání navigace a tak jsem se rozhodl ji reklamovat a nechal jsem ji dva týdny v českém zstoupení Garminu na opravu výše uvedené chyby. Navigaci mi vrátili s tím, že se jedná o SW záležitost, mají víc těchto nahlášených chyb a že to předali výrobci k vyřešení. Pokud to v další aktualizaci firmware neopraví, tak budu vracet navigaci v rámci reklamace.
24.3.2014 vyšel nový firmware verze 4.30 a v changelogu se objevil řádeček “Fixed potential shutdown when reviewing a route”, po aktualizaci a krátkém vyzkoušení se zdá, že chybu skutečně opravili.

Foťák

Pořízení 62stc kvůli foťáku je fakt blbost, kterýkoliv dnešní mobil dělá lepší fotky. Nastavení “kvality” je 1, 3 a 5Mpix, je možné si vybrat jestli se mají fotky ukládat na kartu nebo do vnitřní paměti navigace. Ovládání je tlačítky IN/OUT pro zoom a tlačítkem ENTER pro zaostření a následnou expozici. Jediné k čemu snad může být foťák dobrý je rychlá poznámka “byl jsem tady” v případě nějakého zajímavého místa (možná pro geocaching?). Pro mé použití na motorce je to funkce k prdu, protože navigace bude stejně zamčená v lešení od Touratechu a vyndávat ji bude náročnější než vylovit z kapsy mobila (naštěstí ho mohu ovládat v rukavicích 🙂 ). Lepší volba by nejspíš mohla být navigace 62st – třeba i kvůli jiné verzi firmware než má 62stc…

Ukázka fotky z navigace:

DSC00003

Fotka v plném rozlišení.

Karty

Navigace používá microSD karty. Velikost karty pro běžné použití stačí 4GB. Prý fungují bez problémů 16GB karty.

Napájení

Navigace je standardně napájena z AA baterií/akumulátorů – typ je třeba vybrat v nastavení (myslím, že je podle toho vyhodnocován stav nabití baterky, který se ukazuje když krátce zmáčknete zapínací tlačítko).

Pokud připojíte běžný USB kabel jen na napájení (např. do autozásuvky) a ne do počítače, tak navigace po 30s pozná, že není připojena k počítači a zeptá se zda se má vypnout nebo zůstat zapnutá v běžném režimu. Jestliže připojíte USB kabel k počítači, automaticky nastartuje v režimu úložiště (mass storage).

Někde v diskuzním fóru jsem narazil na informaci, že Garmin napájecí kabel s USB konektorem má na nějakém vodiči jiný odpor a tím navigace pozná tento kabel a rovnou se zapne a nesnaží se navázat komunikaci s počítačem.

Přístroj neumí dobíjet baterky když je napájen z USB konektoru.

Bohužel použitý USB konektor není z dlouhodobého hlediska moc vhodný pro stálé napájení navigace na motorce – bude se do něj prášit a vibrace od motoru případně způsobené terénem dost pravděpodobně USB port zničí. Proto používám jen akumulátory, počítám s jednou sadou aku na den. Jestli mám jet dlouho v noci tak kvůli podsvícení displeje beru akumulátorů o něco víc.

Mapy

Oficiální mapy koupíte přímo u garminu – pro ČR doporučuji TOPO mapu. Zajímavou funkcí může být vytvoření vlastních map z bitmapových obrázků. Sice nebudou routovatelné, ale to asi moc nebude vadit… Zajímavou alternativou může být použití OpenStreet map.