Test serveru Sun Fire V40z pro Abclinuxu.cz

Sun Fire V40z je výkonný server osazen až čtyřmi 64 bitovými procesory AMD Opteron řady 800.
Na serveru lze provozovat operační systémy Solaris, Microsoft Windows 2000/2003 Server a samozřejmě GNU/Linux. Všechny OS lze provozovat ve 32 bitovém režimu. Solaris 10 a Linux umožňují běh v 64 bitech.

Sun Fire V40z

Technické parametry serveru

Server je vysoký 3U a je určený pro umístění do racku. Vepředu jsou dostupné šachty pro pět disků, šestý disk je možné osadit místo DVD mechaniky. Ve spodní části je prostor pro rozšiřující desku s 2 procesory a pamětí. Na předním panelu najdete také ovládací prvky, pomocí kterých lze počítač zapnout, případně ovládat servisní menu zobrazované na LCD displeji. Server je osazen mnoha ventilátory s regulovatelnými otáčkami a různými senzory pro měření napětí nebo teploty. Stav senzorů lze zobrazit v rozhraní pro vzdáleno správu.

  • 2 nebo 4 procesory AMD Opteron řady 800
    844 (1.8GHz), 848 (2.2GHz), 850 (2.4GHz), 1MiB L2 cache
  • chipset AMD8000
  • až 32 GiB RAM (DDR, ECC), 8GiB na procesor
  • systémová sběrnice: 3 × 3.2GB/sec HyperTransport na procesor
  • duální integrovaná 1Gbps síťová karta
  • až 6x Ultra 320 SCSI HDD, integrovaný řadič s podporou RAID 1
  • DVD ROM
  • rozšiřující sloty:
  • PCI-X: 4x full-length (133MHz) 64-bit
  • PCI-X: 1x full-length (100MHz) 64-bit
  • PCI-X: 1x half-length (100MHz) 64-bit
  • PCI-X: 1x half-length (66MHz) 64-bit
  • 1x interní Ultra 320 SCSI
  • 2x USB1.1
  • 1x RS323/RJ45
  • rozhraní pro vzdálenou správu s integrovaným 2 portovým switchem (umožňuje propojit více serverů “sériově”)
  • 2 napájecí zdroje
  • Kompletní specifikace HW a také dokumentace je dostupná na webu výrobce.

    Testovaná konfigurace

    Testovaný server je osazen 2 procesory AMD Opteron 2,4GHz (řada 850). K dispozici má 4 GiB RAM a 73GB Ultra320 SCSI disk. Druhý server použitý k testování je Sun Fire V65x (výpis lspci) osazený procesory Intel Xeon s taktem 2800MHz a 1GiB RAM s nainstalovaným 32bit Debianem. Server s procesory Xeon byl zvolen, protože počítače s podobnými parametry jsou hodně rozšířené.

    Operační systém

    K testování serveru jsem zvolil jako operační systém RedHat Enterprise Linux release 3.9 (Nahant) pro x86_64. Instalace systému na server proběhla bez problémů. Vyzkoušel jsem také instalaci distribuce Debian z Live-CD Knoppix pomocí debootstrapu, jak Knoppix tak i následně Debian fungovaly na 100%.

    Informace o HW z prostředí OS Linux

    Výkon serveru

    Disk

    Výkon disků v serveru je dán integrovaným rozhraním Ultra320 SCSI, takže nás následující hodnoty nijak nepřekvapí:

    v40z:~# hdparm -tT /dev/sda
    /dev/sda:
    Timing cached reads: 3440 MB in 2.00 seconds = 1719.40 MB/sec
    Timing buffered disk reads: 200 MB in 3.02 seconds = 66.15 MB/sec

    Překlad jádra

    Téměř standardním testem pro porovnání výkonu procesorů je překlad Linuxového jádra. Jádro verze 2.6.10, které jsem překládal, mělo na obou strojích shodnou konfiguraci – všechny ovladače byly ponechány jako moduly (make allmodconfig).

    Rozbalení jádra:

    Nejdřív je potřeba zdrojové soubory jádra rozbalit. Náročnost bzip komprese na paměť i CPU je všeobecně známá. Zde se nejvíc projevila rychlost paměťové sběrnice serveru s Opteronem.

    Server čas
    SunFire V40z (Opteron) 17 s
    SunFire V65x (Xeon) 58,5 s

    Kompilace jádra

    Příkazem make, který přeloží jádro a moduly, jsem na čistých zdrojových souborech provedl překlad.

    Server – 1CPU čas
    SunFire V40z (Opteron) 00:20:58
    SunFire V65x (Xeon) 00:47:10

    Pro překlad na dvou procesorech slouží parametr -j3 programu make. Takže nad čistými zdrovovými soubory se kompilace spouštěla příkazem make -j3.

    Server – 2CPU čas
    SunFire V40z (Opteron) 00:11:06
    SunFire V65x (Xeon) 00:28:49

    Výsledky testu překladu jádra potvrzují předpokládaný vysoký výkon procesoru. Myslím, že je není třeba víc komentovat.

    OpenSSL

    Jeden z mých nejoblíbenějších testů pro srovnání výkonu počítačů je openssl speed. OpenSSL binárka použitá pro test je výchozí z distribuce, která byla nainstalovaná na daném počítači. O výkonu systému vypovídá následující graf (vyšší hodnoty jsou lepší).

    Graf ukazující rozdíl v rychlestech procesorů při použití benchmarku openssl speed

    Kompletní výsledky z testu openssl:

    BYTEmark

    Pokud je třeba změřit výkon pomocí rozšířenějšího benchmarku, pro snadé porovnání výsledků, lze použít BYTEmark. BYTEmark je použitelný pro různé HW platformy. Jeho linuxovou implementaci najdete na internetu pod názvem nbench-byte. Použil jsem verzi 2.2.2.
    Výsledky benchmarků jsou zde: Opteron, Xeon.
    Na internetu lze najít tabulky výsledků, takže můžete porovnávat.

    Apache, PHP a MySQL

    Oba servery jsem propojil kříženým ethernetovým kabelem abych si mohl užít rychlosti 1Gbps a trochu je potrápil. Na obou počítačích běžel stejně nastavený apache2 s php a mysql. Síť byla také nastavena na obou počítačích shodně, nijak zvlášť jsem ji neladil.

    První test vyzkoušel jak rychle je apache schopný servírovat statický html soubor. Ab jsem spouštěl vždy z druhého serveru s následujícími parametry:
    ab -n 50000 -c 500 http://192.168.1.2/test.html.

    Server vyřízených požadavků/s
    SunFire V40z (Opteron) 5079.24
    SunFire V65x (Xeon) 2328.31

    Test statických stránek je zajímavý, ale většinou na serveru provozujeme nějaké aplikace pracující s databází. Proto jsem zkusil otestovat výkon i na php skriptu, který prováděl dotazy na mysql. Ab jsem spouštěl se stejnými parametry jako při minulém testu.

    Server vyřízených požadavků/s
    SunFire V40z (Opteron) 795,21
    SunFire V65x (Xeon) 453,74

    Vzdálená správa

    Server obsahuje integrovaný servisní procesor na základní desce, ke kterému je možné vzdálené připojení pomocí SSH. Servisní počítač je postavený na PPC procesoru, běží na něm upravený Linux. Pomocí programů přítomných v servisním procesoru můžete monitorovat a ovládat HW serveru. Samozřejmě se lze ze servisního procesoru připojit k operačnímu systému nainstalovanému na serveru. Připojení probíhá pomocí sériové konzole (příkaz platform get console). Systém se chová jako byste seděli přímo před serverem .

    Závěr

    Po celou dobu testování se server choval naprosto stabilně a bez výpadků i při velké zátěži (stovky požadavků za sekundu na apache s php a mysql – program ab). Procesory Opteron a rychlé sběrnice se kladně projevily na vysokém výkonu počítače. Velkým přínosem je i servisní procesor. Umožňuje kompletní vzdálenou správu bez fyzické přítomnosti obsluhy u počítače. Výhodou je možnost výběru zda budete fungovat v 32 nebo 64 bitovém režimu.
    Server s procesory Xeon běžel bohužel v 32 bitovém režimu, proto jsou výsledky trochu zkreslené. Každopádně je na výsledcích testů vidět, že frekvence procesoru není všechno (2,4GHz Opteron/2,8GHz Xeon).

    Pracuji se servery postavenými na procesorech UltraSPARC III a proto jsem byl zvědavý, jak se bude chovat trochu jiná platforma. Myslím, že Server (ano, velké S, ten počítač si ho zaslouží 😉 s procesory Opteron je velkým konkurentem SPARC strojům s 2-4 procesory v entry-level kategorii.

    V případě, že uvažujete o nákupu nového serveru pro náročné úlohy, mohu SunFire V40z vřele doporučit.

    Server zapůjčila firma Avnet Partner Solutions