Fotografie v Linuxu?

Fotografie a počítač je dnes běžná kombinace, ovšem pro většinu amatérských fotografů platí když už počítač, tak s OS MS Windows a v něm programy jako je Zoner Media Explorer, ACDSee, Photoshop a podobně. Existuje ovšem skupina uživatelů počítačů, pro které je operační systém MS Windows z uživatelského nevyhovující případně by na jejich počítači ani nefungoval, proto používají jiné operační systémy, například Linux, *BSD nebo Solaris.

Jsem jedním z těch uživatelů co nepoužívají MS Windows, zároveň mě fotografování baví, takže jsem musel řešit otázku “co s fotkou v Linuxu?”. Pokusím se zde popsat pár svých postřehů k programové výbavě bežného domácího počítače na kterém se zpracovávají fotografie.

1. Získání fotografie

Nebudu tu popisovat jak se zachází s fotoaparátem ani jak udělat tu nej fotku. Popíšu jak dostat fotografii do počítače z fotoaparátu.

1.1. Klasická fotografie

Pro kvalitní přenesení klasické fotografie do počítače je jediná možnost, naskenovat. Jaký skener je v Linuxu podporován zjistíte na webu projektu SANE. SANE umožňuje relativně snadno používate skener v Linuxu. Seznam podporovaných zařízení se zdá dost dlouhý. Alternativou k sane je program VueScan, který ovšem není zdarma. Další možností jak dostat fotku z filmu do počítače je sken přímo v labu. Snad každý rozumný minilab dnes nabízí možnost naskenování filmu a uložení na CD za rozumnou canu (cca 100kč/film).

1.2. Digitální fotografie

Možnosti připojení digitálního fotoaparátu k počítači s Linuxem je několik. V praxi se zřejmě setkáme se třemi variantami připojení:

  • Fotoaparát je USB Mass Storage zařízení a po připojení (většinou USB) kabelem k počítači se v systému tváří jako scsi disk s filesystémem FAT32.
  • Po připojení fotoaparátu na USB je na sběrnici vidět, ale jako disk se netváří. Je velká šance, že bude podporován projektem libgphoto2. Tato knihovna a front-end (například gphoto2) k ní jsou součástí snad každé linuxové distribuce určené pro desktop. Seznam podporovaných zařízení je skutečně dlouhý.
  • Fotoaparát ignoruje jakékoliv pokusy s připojení k počítači pomocí kabelu. Pak nezbývá nic jiného než vyndat kartu a použít čtečku. Karta se pak tváří v počítači jako další disková jednotka.

2. Prohlížení

Mým favoritem je už docela hodně let program GQview, ale najdou se samozřejmě i jiné programy jako je gwenview nebo xnview xnview.

3. Úpravy

Pro úpravy fotografií je možné použít program Gimp, který můžete samozřejmě používat nejen v Linuxu, ale i ve Windows a dalších operačních systémech. Na serveru linuxsoft.cz vyšel moc pěkný seriál o gimpu, který se vám bude hodit pro úpravy fotek. Nejraději mám 30. díl, protože mojí nejčastější úpravou fotek v počítači je úprava barevného nádechu skenů a ořez.

4. Galerie na web a CD

Docela dlouho jsem řešil jak fotky publikovat. Nějakou dobu jsem je měl jen tak nasypaný v adresáři a nic jsem neřešil, pak jsem objevil webovou galerii Coppermine Photo Gallery. Prográmek je to super a pokud chcete jen webovou galerii, tak doporučuju. Samozřejmostí je možnost přidělování práv k prohlížení a uploadu, upload přes web nebo z adresáře na serveru (ftp) a podobně. Galerie je v PHP a pro “metadata” se používá databáze MySQL. Dlouhou dobu mi galerie vyhovovala, ale pak přišel požadavek na vygenerování “offline” varianty na CD. To už s PHP programem neudělám, proto jsem začal znovu hledat.

Nakonec jsem narazil na program JAlbum. Program je multiplatformní (java), a podporuje češtinu. Postup práce s JAlbum je následující: Vytvoříme si adresářovou strukturu do které roztřídíme fotky (adresáře můžeme pojmenovat bez mezer a diaktritiky, v JAlbumu to později opatříme “správným” názvem). Potom tento adresář předhodíme programju JAlbum a můžeme začít komentovat fotky, měnit jejich pořadí, zakazovat jejich zobrazování v albumu nebo například nastavit vhodný skin pro album. JAlbum vygeneruje index.html soubory a v nich hromadu odkazů (navigace na další/předchozí obrázek, kategorie), také vygeneruje náhledy a do každého obrázku umí vložit i podpis.

JAlbum umožňuje upload takto vytvořené galerie na ftp server, ale protože mám na serveru pouze SCP přístup používám rsync. JAlbum samozřejmě umí pracovat pouze se změnama v albu/souborech, takže při každém přidání obrázku nemusíte provádět upload celé galerie. Rsync pouštím z adresáře s vygenerovanou galerií takto: rsync –progress –stats -r -v -e ssh ./ klenot.cz:~/public_html/img/. Příklad vygenerované galerie najdete na img.zdenda.com.

Úvodní obrazovka JAlbum

Výpis adresářů s fotkama

Ruční zadání komentáře k fotce, samozřejmě umí pracovat i s EXIF

Comments are closed.