Nástroje pro práci s LDAPem

LDAP (adresářové služby) je nutnou součástí mého zaměstnání a proto hledám nástroje, které mi práci s ním co nejvíc usnadní. Nástroje které jsem používal/používám pro práci s LDAPem:

CLI

Z příkazového řádku používám programy ldapadd, ldapsearch a ldapmodify. Výhoda těchto programů je v tom, že je najdete snad všude kde se LDAP protokol používá.

ukázka použití ldapsearch


WEB

phpLDAPadmin

Klasickým zástupcem webového klikátka pro práci s LDAPem je phpLDAPadmin, párkrát jsem ho zkusil, ale narozdíl od phpMyAdmina mi s ním přijde práce neohrabaná a tak ho moc nepoužívám.

Típnuté snímky phpLDAPadmina.


GUI

GQ

Jako jeden z prvních grafických nástrojů se kterým jsem další dobu pracoval s LDAPem si pamatuji program GQ. Nelíbí se mi jeho ovládání, ale tenkrát jsem o lepším nevěděl.

screenshot programu GQ

Luma

Luma mi posloužil jako náhrada za GQ, lepší ovládání, zajímavé funkce (šablony, hromadné vytváření záznamů), ale mrzí mě jeho chybovost.

screenshot programu Luma

Apache Directory Studio

Apache Directory Studio považuji v dnešní době za nejlépe použitelný obecný nástroj pro práci s LDAPem. Snadná konfigurace, moc pěkné a přehledné rozhraní pro práci postavené na Eclipse, cena, license, prostě vše se mi líbí. Sem tam pracuji také s admin konzolí Fedora Directory Serveru nebo SUNovského Directory Serveru, obě si jsou velmi podobné, mají mnoho funkcí (konfigurace replikace a podobné zajímavé fce), ale z hlediska uživatelské přívětivosti se s Apache Directory Studiem absolutně nedají porovnávat. Studio existuje také jako plugin do Eclipse, vše najdete ke stažení na webu projektu.

screenshot programu Apache Directory Studio

Comments are closed.