ATA over Ethernet v Linuxu

Pořídil jsem si krabičku Welland ME747GK LAN 3,5″, SATA, USB2.0 do které jsem dal HDD Samsung HD501LJ 500GB 16MB SATAII.

Krabičku připojuji k počítačům přes AoE, USB jsem zkoušel snad jen jednou. Na všech svých počítačích mám 1gbps síťovky a v síti jsou jen gigové switche. V linuxu stačí jen “modprobe aoe”, pak se mrkněte na to jaké zařízení vzniklo pomocí “aoe-stat”. No a pak už stačí jen rozparcelovat disk a používat.

Na síťovém rozhraní kde se používá AoE může běžet i normální IP provoz, takže stačí v počítači i jedna síťovka. Disk se chová jako standardní interní disk, rychlost odpovídá danému HDD uvnitř krabičky (testy mohu spustit až budu doma). Krabička není nijak hlučná, takže může běžet pořád. Sem tam se mi stane, že vykopnu ze zdi napájení i když mám disk namountovaný, stačí pak zapnout znovu do elektřiny, zapnout vypínačem na krabici a vše pokračuje dál jako by se nic nedělo.

ATA over Ethernet (AoE) je síťový protokol navržený pro zpřístupnění ATA zařízení přes eternetové síťě. AoE je nízkoúrovňový protokol jednodušší než TCP/IP. AoE nemá s TCP/IP nic společného, nelze ho tedy routovat. Přes klasické switche AoE projde.

Podrobnější informace o AoE najdete například na wikipedii případně v EtherDrive-2.6-HOWTO.

Comments are closed.