Vodafone K3765 modem a připojení na Internet v Mac OS X

Kvůli různým stavům pracovní pohotovosti jsme si před pár lety pořídili mobilní připojení od Vodafonu u kterého máme i telefony. V Linuxu jsme s modemem Vodafone K3765 neměli žádné problémy, spojení se nahazovalo klasicky pomocí “pppd call gprs” stejně jako když jsme se připojovali přes mobilní telefony (viz mé články na téma Nokia E5X a GPRS/EDGE – 12). S přechodem z Linuxu na Mac OS X přišla i nutnost vyřešit připojení k Internetu přes GPRS/EDGE/3G/nevimcoještě.

Instalace Vodafone Mobile Connect

Modem přímo na sobě obsahuje potřebné instalační soubory pro Mac OS X. Po připojení do USB se připojí interní flash na modemu jako klasický usb disk a umožní provést instalaci. Instalaci proveďte – tou dostanete do systému potřebné ovladače. Pokud už náhodou jste on-line přes jiné připojení, možná se vám bude hodit novější verze programu Vodafone Movile Connect jehož součástí jsou ovladače pro další druhy modemů – nová verze je ke stažení na webu Vodafone.

Připojení k Internetu můžete navazovat skrz dodávaný program Vodafone Mobile Broadband – s dodanou SIM kartou od Vodafonu funguje okamžitě.

Screen shot 2011 02 12 at 2 22 47

Připojení pomocí standardních nástrojů Mac OS X

Dodávaný program ovšem není vůbec nutný, dokonce bych řekl, že překáži. Funkce jako práce se SMS nebo měření přenesených mi jsou k ničemu. Instalací ovládacího SW od Vodafonu se do operačního systému nainstalují i ovladače pro modem. Konfiguraci modemu je možné naklikat v nastavení sítě. Lze také přidat ikonku na panel a mít tak možnost rychlého připojení i bez spuštěného programu Vodafone Mobile Broadband.

Konfigurace připojení k Internetu - Modem Vodafone

Připojení je samozřejmě možné i přes jiného operátora než je Vodafone – modem umožňuje vložit např. SIM od O2.

Připojení pomocí pppd

Pokud ladíte připojení, hodí se vidět co PPP spojení vlastně dělá. Mac OS X interně používá pppd pro připojení přes modem, informace o připojení se logují do souboru system.log

Ukázka informací o připojení pppd ze system.log

Pokud si chcete s připojením víc pohrát, lze použít pppd z konzole.

Jako root vytvořte adresář /etc/ppp/peers a do něj umístěte skript pro připojení. Můžete použít např. skript, který jsem již uveřejnil na webu v článku Nokia E50, O2 a GPRS.

Soubor /etc/ppp/peers/gprs:

/dev/tty.HUAWEIMobile-Modem 115200
crtscts
nodetach
noauth
connect '/usr/sbin/chat -v -f /etc/ppp/gprs-on'
noipdefault
local
novj
novjccomp
nobsdcomp
disconnect '/usr/sbin/chat -v -f /etc/ppp/gprs-off'
defaultroute
usepeerdns
lock
debug

Soubor /etc/ppp/gprs-on:

TIMEOUT 10
ABORT BUSY
ABORT "NO CARRIER"
ABORT VOICE
ABORT "NO DIALTONE"
""
'\rATZ' OK
ATX1 OK
AT+CGDCONT=1,"IP","internet" OK
"ATD*99***1#" CONNECT
Soubor /etc/ppp/gprs-off:
"" "\K"
"" "+++ath"
Připojení se potom provádí klasicky spuštěním programu “pppd call gprs”, ukončení spojení CTRL-C v konzoli, kde je pppd spuštěno. Skripty používám stejné jak pro Vodafone tak i pro O2.

Vodafone Mobile Broadband a O2 nebo T-Mobile

Pokud byste chtěli používat Vodafone Mobile Broadband program pro připojení přes O2, je nutné upravit/dopsat záznamy aby vám povolil připojení přes nevodafoní SIMku – toto samozřejmě není nutné pro výše uvedené připojení přes klasickou konfiguraci v OS nebo ručně s pomocí pppd.
Na mobilmanii vyšel v blogu zápisek ukazující které kódy je možné použít.
V Mac OS X je nutné dopsat potřebné záznamy o O2 a T-Mobile do souboru “/Applications/Vodafone Mobile Broadband.app/Contents/Resources/Opco/Opcos.XML”:
<OpcoEntry CCMNC="23001" Opco="T-Mobile CZ" Country="Czech Republic" Phone="603052000" PhonePrefix="+420" TrunkPrefix="" DisplayLocalNumber="true" />
<OpcoEntry CCMNC="23002" Opco="O2 CZ" Country="Czech Republic" Phone="602909909" PhonePrefix="+420" TrunkPrefix="" DisplayLocalNumber="true" />
Dále je nutné zkopírovat adresář “23003 Czech Republic” (stále jsme v adresáři kde je soubor Opcos.XML) do “23001 Czech Republic” a “23002 Czech Republic” a uvnitř těchto nových adresářů správně přejmenovat soubory. V souboru “Opco-2300X.xml” upravte záznam o operátorovi.
Po novém nastartování programu Vodafone Mobile Broadband budete mít možnost používat i SIMky O2 a T-Mobile.
Ukázka O2 SIM v VDC