Upgrade na Mac OS X Lion

Provedl jsem upgrade operačního systému na notebooku na Mac OS X Lion. Při upgrade jsem narazil na pár nepříjemných věcí.

Lion

Upgrade jsem spustil z App Store, po stažení 3,7GiB velkého instalačního balíku se automaticky spustil instalátor. Instalátor ukončil všechny aplikace a restartoval notebook. Instalace nového OS trvala cca 40 minut. Po ukončení instalace naskočilo přihlašovací okno a tady jsem narazil na zádrhel – nemohl jsem se přihlásit. Apple měnil pravděpodobně něco kolem úložiště uživatelů a při upgrade se nepřenesly informace o uživatelských účtech. Data na disku zůstala netknutá, ale uživatel v systému prostě neexistoval.

Řešení bylo relativně snadné (ale pro “běžného” uživatele asi nerealizovatelné) – nabootovat do single režimu, smazat záznam o “dokončené instalaci”, restartovat počítač a nechat OS X vytvořit nového uživatele jako by se jednalo o čerstvou instalaci. Pak vytvořit znovu původní účet, přesunout domácí adresář do správného místa,  změnit práva na disku a je hotovo… Prostě fuj, tohle se Applu nepodařilo.

Postup jak jsem to spáchal:

Nabootovat do “single” režimu – při bootu hned po rozsvícení obrazovky je třeba stisknout klávesovou kombinaci cmd-S.

Po nabootování přemountovat disk do RW režimu: mount -uw /

Smazat soubor /var/db/.AppleSetupDone: rm -f /var/db/.AppleSetupDone

Vypnout počítač: shutdown -h now

Po nastartování počítače se spustí průvodce, který vás provede vytvořením prvního účtu. Vyrobil jsem si účet “zdenda”, který měl admin práva. Pro jistotu jsem “uklidil” starý domácí adresář (mv /Users/tsunami /Users/tsunamiOLD), protože jsem nevěděl jestli náhodou administrační nástroje nebudou dělat nějakou neplechu s daty pokud zjistí, že již adresář existuje. Potom jsem v System Preferences vytvořil nový účet s původním loginem “tsunami”. Změnil jsem na adresáři /Users/tsunami práva na nového uživatele (chown -R tsunami /Users/tsunami) a bylo hotovo…

Spuštění instalátoru po stažní přes App Store:

Screen shot 2011 07 20 at 21 54 31

Po instalaci se Spotlight pustil do indexace, vypadá to, že mám na disku dost souborů:

Indexace

Z OS X zmizelo Exposé a objevilo se “Mission Control”:

Screen Shot 2011 07 21 at 0 17 21

Také se v systému objevil “Launchpad” – nabídka aplikací podobná tomu co je na iphonu:

Screen Shot 2011 07 21 at 0 18 37

Trošku se také změnil vzhled grafického rozhraní – ovládacích prvků, ikonek a fontů:

Screen Shot 2011 07 21 at 0 19 51

Takhle vypadal Finder dřív:

Screen shot 2011 07 20 at 21 12 22