Focení na ulici

Zkouším víc fotit lidi. Začal jsem jen tak na ulici, protože na portréty zatím nějak nemám. Fotky z ulice jsou úplně něco jiného než krajinky co jsem fotil do teď – nejen obsahově, ale hlavně způsobem focení, takže to je pro mě hodně jiné.

Jentak8

Nejsem ten kdo by měl psát o tom jak fotit na ulici. Sám se to učím a výsledky zatím moc nemám. Hlavně na webu se o tom dá dost dočíst, stačí použít google. Zajímavou inspirací můžou být volně dostupné knihy od Thmase Leutharda, která vystavil na svém webu ke stažení ve formátu PDF.

Mé první poznatky:

  • Chce to kolem sebe dost koukat a mít foťák v ruce.
  • Dá se fotit za jakéhokoliv počasí.
  • Fotím zrcadlovkou, protože je rychlá a dá se s ní fotit i za tmy. Stejně nic jiného vhodného nemám.
  • Chodím nalehko, s sebou mám jen malou brašnu přes rameno na foťák. Je to nějaká starší brašna od Crumpleru, z dnešní nabídky ji je velikostí nejbližší asi Jetpack 3000.
  • Na foťáku mám nasazen primárně 85mm objektiv f/1.8 (pro APS-C by byla tedy vhodná padesátka). Zatím nemám na to vrazit někomu pod nos širokáč, ani vlastně nevím jestli to chci… uvidím, další metou je fotit 50mm, tj. být u děje.
  • V brašně mám 24mm f/2.8 objektiv a protože je dost malý tak k němu většinou přihodím i 50mm f/1.4. Obě skla jsou prťavá a v brašně nezabírají moc místa. Hodí se když zalezu někde do hospody na focení u stolu.
  • Na krajinku/architekturu jsem vždy chodil se stativem, drátěnou spouští, filtrama, náhradní baterkou – to teď s sebou netahám. Je to příjemné jít jen s malou taškou na rameni.
  • Nastavení foťáku: při focení krajiny jsem většinou fotil na manuální režim a pevně dané ISO. Na focení na ulici mám nastaven režim priority clony (A), clonu na 4, když je moc tma tak třeba i 2.8. Snažím se fotit tak abych měl časy kolem 1/200s, ale ve tmě to klesá až na 1/80. Používám automatické ISO v rozsahu 200-3200. To umožňuje fotit i za pouličního osvětlení nebo uvnitř obchodů/restaurací.
  • Na zkoušku jsem sundal z foťáku řemen na krk a dal krátký jen přes ruku ke stativovému šroubu. Znamenalo to, že jsem po několika letech odšrouboval stativovou destičku. Dlouhý řemen jsem stejně motal různě na zápěstí a pořád se mi pletl před hledáček.
Zatím jsem na začátku, tak moc fotek nemám. Pár jich dávám sem, zbytek je k nalezení na webu ulovek.cz kam budu postupně všechny své fotky z ulice přidávat.

C SAM9650

DSC4091

DSC4019

C DSC3959

C DSC3966

C DSC4215

C DSC4222

C DSC4251