Enduroškola

Letos jsem změnil motorku z Dragstara na víc cestovní a také v terénu provozovatelnou KTM 990. Spolu se změnou moto přišla i změna stylu jízdy. Na silnici si s tím poradím sám, ale pro terén jsem zvolil pomoc Milana Holého a jeho enduroškoly.

2013 05 11 15 20 13

Enduroškola je primárně určena pro řidiče cestovních endur. Sešla se nás skupinka sedmi jezdců (+ Milan) na různých motorkách a s různými řidičskými schopnostmi. Motorky nebyly dvě stejné – KTM 990, BMW GS1200A, F800GS, F650(?), G650X, Africa a Transalp, takže docela výběr. Úroveň řidičů byla různá. Asi každý to aspoň jednou odložil, ale na některých bylo vidět, že se se strojem moc nekamárádí a mlátili s ním o zem jak při zápasu juda 🙁

Sobotní dopoledne jsme strávili v opuštěném lomu trénováním takových drobností jako správný postoj ve stupačkách a zatáčení. Původně plánovaná vyjížďka po obědě byla zrušena z důvodu deště – všude bylo bláto a i cesta na oběd po krátkém úseku polní cesty přinesla několik odložení motorek… i po obědě jsme tedy jeli zpátky do lomu trénovat. Celou sobotu pršelo, takže bláto bylo skoro všude.

V neděli jsme přejeli do jiného lomu. Milanovi stále nestartovalo jeho velké enduro (1150?), takže jel opět s lehkou – tentokrát ji táhl na vozíku za autem. Dopoledne jsme si zopakovali věci ze soboty a pak se učili správně pracovat s plynem a brzdou, už od rána bylo moc pěkné počasí a konečně jsme nejezdili jen v blátě. Kolem oběda jsme začali s lehkými výjezdy a sjezdy, jen cca 2-3m vysokými a ne moc prudkými. 

Tou dobou se také stala jednomu řidiči nehoda kdy při malém výjezdy vzal moc za plyn a poslal GS1200 do vzduchu tak, že si poranil nohu (nejspíš zlomil nebo potrhal vazy pod kolenem), takže jsme si dali malou vsuvku s odvozem zraněného k silnici a čekáním na sanitku 🙁

Potom jsme si hodili menší projížďku k jezeru v druhé části lomu. Pak jsme už šli na větší a větší výjezdy a sjezdy. Jednomu z jezdců umřela motorka – Transalp přestal startovat (a nepodařilo se ho rozchodit, takže ho Milan odpoledne vezl domů na vozíku).

Pustili jsme se do výjezdů a sjezdů co jsou vidět v pozadí následující fotky. Podařilo se mi tam na sjezdu položit motorku, prostě se nějak mi nechtělo dolů. No ale překonal jsem to a pak to tam sjel ještě několikrát.

2013 05 12 15 08 24

Bohužel jsem neměl kameru abych něco natočil, ale na ukázku v jakém prostředí a co jsme jezdili bude dobré i video jiného účastníka z před pár týdny konané enduroškoly:

Enduroškola

Víkend to byl super, hodně jsem se naučil a dost mě to posunulo. Milan Holý je perfektní nejen učitel, ale i vypravěč a bavič a tímto mu ještě jednou děkuji.

Akce splnila má očekávání a vlastně i dost překonala. Teď už jen trénovat a trénovat. A také víc cvičit – po celém víkendu lehce cítím stehna a ramena, jako bych se byl projet na kole. Jinak zbytek svalů je v pohodě, což mě dost překvapilo. Ale prsty levé ruky co ovládají spojku budu mít dřevěné ještě týden 🙁