Lékárnička první pomoci AFAK

Nedávno jsem narazil na lékárnu AFAK od českého výrobce SPM Liberec. Delší dobu jsem řešil do čeho nacpat lékárnu první pomoci, na motorce jsem často vozil různé díly lékárny naházené v batohu, pod sedlem a pod. V autě jsem si vždy skládal vlastní lékárnu do krabice. Spousta futrálů co se prodává stojí za prd, je to často jen neskladná „taštička“ za šílené prachy nebo plastová krabice. I některé „profi“ výrobky jsou (mimo vysoké ceny) docela nepraktické – není je za co chytit, snadno se samy otevřou nebo naopak jdou v případě potřeby dost blbě otevírat. AFAK (Aegis First Aid Kit) vypadá konečně jako něco použitelného. Vzhledem k přijatelné ceně a zajímavým recenzím jsem se rozhodl k nákupu. Lékárna se dělá ve více variantách, já si vybral červenou „AFAK – Paramedik“.

Lékárna je kompaktní, docela rozumně se do ní dá poskládat vše (co si myslím, že je) důležité. Zavírání je udělané tak, že se dá otevřít jednou rukou, ale to mě moc nebere, protože budu vozit lékárnu v batohu na zádech nebo v kufru na motorce. Ale je prima, že zipy jsou bytelné, nezadrhávají. A také když otevřete lékárnu, tak vše drží na svém místě a nic vám nevypadne. Věci jsou pěkně přehledně vyrovnané a nemusíte nic složitě hledat. Suché zipy jsou dobře umístěné a „háčky“ nedrápou co nemají. V lékárně je systém oček přidělaných na suchý zip, takže si můžete věci uspořádat podle svého. Jsem zvědavý jak bude lékárnička vypadat po delším provozu akorát teda doufám, že ji nebudu potřebovat.

Vybavení – lékárna je určena na případnou pomoc na výletech v relativně dostupném prostředí, neslouží jako lékárna na dětský tábor apod. Také má být co nejskladnější aby ji s sebou člověk nosil a neříkal si „hmm, nemám to kam dát, tak to nechám doma“ jako to dost lidí dělá. Kromě věcí na první pomoc u vážnějších zranění jsem přibalil i běžněji použitelné věci jako jsou třeba jodisol, pinzetu, jehly (neocenitelné když šlápnete v moři na ježka :-/ ), lámací nůž, polštářkové náplasti a náplasti na puchýře, kapky na vyčištění očí a základní léky – ty jsem vždy po dvou/čtyřech kusech ustřihl tak aby byl vidět název a nastrkal do pouzdra od filmu. Cestou z práce před pár lety jsem byl v noci první u nehody – hodně mi scházelo jakékoliv světlo. Od té doby v autě vozím čelovku, takže jsem do příruční lékárny dal i chemické světlo (lámací tyčku).

Velikost lékárny pro porovnání s tenisákem.

Tenisák není příslušenství, ale jen pro určení měřítka 😉

Pohled z boku - upevneni nuzek

 

Obsah lekarny

 

2015 06 26 17 58 07