Šumava – vlci v Srní a spaní venku na Modravě

Krátký výlet na Šumavu za sněhem. Ráno jsme vyrazili na Šumavu, kolem 11 hodiny jsme dorazili do Srní, kde jsme nechali auto – našli jsme v jedné ulici obytnou zónu s pár místy k parkování. Jinak je tam několik parkovišť za 100kč/den.

U Srní je 3ha vlčí výběh s 300m lávkou, ze které se dá pozorovat smečka třinácti vlků. Pokud vlky uvidíte daleko od lávky, vyčkejte chvíli – pohybují se po celém výběhu a často přijdou až těsně k lávce. Od vlků jsme šli Klostermanovou naučnou stezkou směr Rokyta a následně podle Vchynicko-tetovského plavebního kanálu k hradlovému mostu. Hradlový most je zavřený, ale podle řeky Vydry vede značená naučná stezka. Na stezce se připravte na překračování potůčků, oblejzání kořenůa kamenů, ale i na sněhu je to průchozí.

Do Modravy jsme dorazili po západu slunce. Až sem byla cesta v pohodě – buď po silnici nebo prošlapanou cestičkou, ale na Modravě jsme si zkusili kousek chůze těžkým mokrým sněhem a bez sněžnic to nemá smysl. Zůstali jsme na nouzovém nocovišti s tím, že druhý den místo na Poledník vyrazíme zpátky k autu trochu jinout rasou.

Ráno jsme se vydali k Tříjezerní slati. Bohužel je tam vstup uzavřen :-/ Takže jsme pokračovali po cestě směr Rokyta, dali si znovu Klostermanovu NS a koukli na vlky. Od vlčího výběhu byla dost namrzlá cesta, sice posypaná štěrkem, ale i tak pořádně kluzká. S opatrností to šlo sejít. Ale i tak jsem vytáhl nesmeky, když už jsem je s sebou celou dobu nesl 🙂