Mac Mini@doma

Skoro po šesti letech jsem si koupil stolní počítač. Důvodem k nákupu byla potřeba větší pracovní plochy než mi nabízí 15.4 notebook a “stabilnější” prostředí ke kterému připojím všechny ty serepetičky na USB co mám a nechám to přopojené (tiskárna, myš, zvukovka, ext. disk1 a ext. disk2, čtečka karet, foťák). Požadavky na počítač byly jednoduché – co nejmenší krabice. Zvažoval jsem nákup bazarového iMaca, ale trochu jsem se bál chybějící záruky. Nakonec jsem si všiml Mac Mini za rozumnou cenu v Alzasoftu a jeden kousek jsem pořídil.

Počítač měl předinstalovaný operační systém MacOSX 10.5, po zapnutí si požádal o vytvoření uživatelského účtu a byl připraven k práci. K počítači je přibalená i placka s MacOSX 10.6, upgrade byl snadný – vrazit placku do počítače, párkrát kliknout a počkat 3/4 hodinky. MacOSX neobsahuj českou lokalizaci, umí pouze nastavit a používat české jednotky, formát data a podobně. Lokalizaci je nutné stáhnout z webu Apcomu. Bohužel jsem narazil na nepříjemný bug v Adobe Photoshop Elements 8, kdy tento software nenastartuje pokud je v systému nastavené jiné než anglické locales. Moc mi to nevadí, ale je to škoda.

K počítači jsem připojil tiskárnu Epson SP R800, která v MacOSX proti Linuxu funguje PERFEKTNĚ, když už jsem jí rozdejchal v Linuxu tk pouze s komerčními ovladči (free varianta měla problémy s kvalitou) a tisk byl dost náročný, při tisku A4 fotky si gs sežral klidně 1GiB paměti. V MacOSX jsem jí připojil, systém se zeptal jestli jí chci nainstalovat a bylo hotovo. USB zvukovka také fungovala okamžitě – mám M-Audio FastTrack USB, která funguje velmi dobře i v Linuxu – v kombinaci s Pulseaudio kdy přehrávám v Amaroku, odpojím zvukovku z USB a zvuk se přehodí na interní reproduktory je to vážně super. Trochu mě mrzí omezení na souborové systémy, které MacOSX umí, teda spíš neumí. XFS s ním vážně nerozdejchám 🙁 takže budu muset přeházet data na USB discích a nahodit jiný FS případně pořídit něco připojitelného přes SMB/NFS.

Grafické prostředí je docela návykové, dost věcí je jinak než jsem na ně zvyklý z jiných operačních systémů/grafických prostředí, ale to nevadí. Zvyknu si na další. Základní programové vybavení pro běžnou práci je součástí OS – www browser, mailový klient, jabber klient atd. Doinstaloval jsem si OpenOffice 3, které používáme v práci a Firefoxe, kdybych se náhodou nekamarádil se Safari (hlavně kvůli některým rozšířením). Apache Directory Studi, Eclipse a další SW, který používám pro práci funguje perfektně. Doinstaloval jsem si takové drobnosti jako iftop, mtr a podobně abych se cítil “jako doma”. Dořeším ještě doinstalování a nastavení gVimu a docbooku a je hotovo.

Na pracovním notebooku si zatím Linux (OpenSUSE) nechám, protože funguje docela dobře a splňuje vše co potřebuji k práci. Asus EEE (ntb. na cesty mimopracovní cesty) zůstane s Debianem bez změny, protože prostě funguje.

Článek původně vyšel na mém blogu na abclinuxu