GPS logger Holux M-241

Rád jezdím na výlety a je skoro jedno čím (autobus a letadlo nee), při té příležitosti jsem si často nahrával cestu pomocí GPS v telefonu. V Nokii E50 jsem používal program Nokia Sport Tracker, v iPhone MotionX-GPS. V obou případech jsem brzy dojel na nedostatečnou kapacitu baterky. V autě to moc nevadí, na kole a na motorce to zase vadí hodně. Proto padlo rozhodnutí pořídit GPS logger. Delší dobu jsem hledal po Internetu něco zajímavého, ale teď se mi podařilo koupit GPS logger Holux M-241 z druhé ruky za moc pěknou cenu. Hledání dobrého gps loggeru tedy pozastavuji a budu zkoušet používat Holux.

Základní technické informace

Holux M-241 je na tužkovou baterii na kterou údajně zvládne fungovat až 12 hodin, zatím jsem vyzkoušl jen 45minut tak to nemohu potvrdit. Na vnitřní 128MiB paměť se vejde až 130000 záznamů o poloze. Zatím jsem zkoušel vzorkování každou vteřinu, což by na víkendové výlety mělo stačit. Na delší akce to přepnu na 5s interval. Je trošku škoda, že zařízení není voděodolné, ale to vyřeším igelitovým sáčkem. Během zkoušky provozu jsem zařízení měl v kapse bundy. Podrobnější technické informace včetně uživatelského návodu jsou k nalezení na webu výrobce nebo v libovolném webshopu.

Spolupráce s Mac OS X

Komunikace GPS loggeru a Mac OS X je možná přes USB a Bluetooth. Pro správnou funkci USB je nutné nainstalovat ovladače stažené z webu výrobce chipu. Přes Bluetooth funguje zařízení “samo od sebe” – stačí jen spárovat. Pro komunikaci a export dat je možné použít program BT747.

Program BT747 připojený přes USB k Holux M-241:

Program BT747 a GPS Logger Holux M-241 připojený přes USB

 

Ukázka dat naimportovaných do Google Earth:

Ukázka dat z Holux M-241 v programu Google Earth