SOS tlačítko (nejen) pro seniory 2.

SOS tlačítko se znovu vrací na scénu – trošku si hraju se sledováním polohy na motorce/kole apod. a hledal jsem zajímavé zařízení. V Alze měli zrovna nějakou akci na SOS tlačítko “Pomoc v nebezpečí růžové”, tak jsem si jedno koupil na hraní domů pro sebe.

Popis na Alza.cz: “SOS Tlačítko – přívěsek, služba asistence operátora na prvních 60 dnů zdarma, spuštění poplachu stisknutím tlačítka nebo při zaznamenání pádu, odeslání SMS na zadaná telefonní čísla, zpětné volání, pádový senzor, GPS modul, odolné proti vodě
Produkt je lokalizovaný pro CZ”
Tlačítko je od SafetyGuard (pomocvbezpeci.cz).

Je to stejné tlačítko jako “MiniFinder Pico“, který jsme koupili před rokem.

Po trošce pátrání na Internetu jsem se dostal i k jeho konkrétnímu označení pod kterým ho najdete na ebay: “ET-017S”, “ET-17”, “ET-017” od ET-Safe

Podobné/stejné tlačítko nabízí i SeniAngel. Firma FT Technologies a.s., která stojí za projektem SeniAngel má na systém dohledu patent “CZ 29381 U1”, na svém webu uvádí, že se na trhu objevil padělek jejich tlačítka apod. Po přečtení toho patentu jsem došel k závěru, že to nejlépe vystihuje výraz “hovadina”. V patentu popsali princip fungování systému SOS tlačítka (navíc strašně kostrbatým jazykem a dost neurčitě), který ale určitě existoval už dřív než si ten patent podali. Tenhle jejich patent byl podán v únoru 2016, ale MiniFinder tou dobou už několik let fungoval. Nerad bych jim (FTT) něco upíral, ale připadá mi to jako hovadina a pravděpodobný pokus o zneužití patentu – není v tom žádný jejich vývoj, jen aplikování nějaké myšlenky, kteoru našli v zahraničí.

Konfigurace SOS tlačítka koupeného v Alze

Když jsme koupili MiniFinder, tak konfigurace nebyla žádné – tlačátko bylo bez SIM a prostě jsem si vše musel nastavit.

Teď jsem koupil něco přednastaveného od pomocvbezpeci.cz – v gps trackeru byla SIM karta od O2. Konfigurace Tlačítka byla následující:

STATUS

Alza
A720958549
B722233385
C724388133
Speed:0,110km/h
GEO:0,0,0
VB:0,0S
MV:0,0
LBS:0
LED:0
TZ:1.0
LI:0
PS:1
DS:0,3M
FL:1,5
Bat:100%
SMS:1
LOCK:0
CALL:1

Z tlačtíka jsem O2 SIMku vyhodil, dal si tam svojí, přenastavil (změna názvu, vypnutí detekce pádu apod.)

Hlavně jsem si nastavil online monitoring polohy – když je tlačítko zapnuté, tak každých 30s posílá polohu ke mě na server:

Nejdřív nastavit APN:

S1,internet
ZDENDA
Set APN OK! GPRS Connecting... 

Pak nastavit IP adresu a port kam se mají posílat data:

IP1,XX.XX.XX.XX,YYYY
ZDENDA
Set IP OK!

Nastavení intervalu pro zasílání dat (míň jak 30s to neumí):

TI30S
ZDENDA
Set updating time interval OK!

Kontrola nastavení:

G1
ZDENDA
APN:INTERNET
User name:
Password:
IP:XX.XX.XX.XX
Port:YYYY
GSM CSQ:11
GPRS:1,30S

2 thoughts on “SOS tlačítko (nejen) pro seniory 2.

  • 3 června, 2020 at 09:04
    Permalink

    Dobrý den, v rodině máme starou babičku, které jsme pro zajištění lepšího dohledu pořídili z Datartu tzv. SOS náramek (se SIM). Pro naši babičku je to ovšem příliš komplikovaná záležitost (jsou tam 2 tlačítka a pořád mačká to nesprávné) a tak to budu asi vracet prodejci.
    Rád bych se poradil s Vámi co pořídit, aby to bylo na SIM a co nejjednodušší a s nějakou slušnou výdrží. (např. na krk, kdy by to jen zmáčkla začalo to vytáčet naše čísla a v případě nouze by se to dalo lokalizovat) L. Šincl

    • 16 června, 2020 at 13:44
      Permalink

      Dobrý den,
      bohužel nejsem úplně ten správný na razení v této oblasti. To SOS tlačítko co jsem zde popisoval je uživatelsky fakt OK, hlavně se dá vzdáleně zkontrolovat (upozorňuje SMSkou) vybití baterky, takže babičce můžete říct ať ho na noc dá do kolíbky nabít… zvládl s tím fungovat osmdesátiletý děda, tak zvládne i ona.

Comments are closed.